NRC | Een kwart van de Amsterdamse huizen kampt met een slecht binnenmilieu. „Het is niet zo dat je bij een schimmelplek per definitie dood neervalt. Maar het is ongezond, punt.”

Pikzwarte, steeds terugkerende schimmelplekken over de hele slaapkamerwand. Schimmel op haar laarzen, bruidsjurk en nieuwe matras. Alles schimmelt in het huis van Martine Plomp (34) en haar verloofde Norberto Vidal (31), in de Tolstraat in de Amsterdamse Pijp. Of dat de oorzaak is van hun brandende ogen, bloedneuzen, misselijkheid, vermoeidheid, ademhalingsproblemen en haar beginnende COPD (een ongeneeslijke longziekte) weten ze niet. Maar voor de zekerheid stellen ze het krijgen van kinderen uit. „Ik ben er zelf al ziek van, dus voor een baby zal het helemaal niet goed zijn.”

Het stel behoort tot de honderden Amsterdammers die zich zorgen maken over de gezondheidsconsequenties van de slechte staat van hun huis. Zo’n duizend huurders van vooral sociale huurwoningen meldden zich eind vorig jaar bij ‘De Balie Live Journalism’ en AT5 in een onderzoek naar achterstallig onderhoud in Amsterdam. Een optelsom van gebreken, zoals tocht, schimmel, geluidsoverlast en ongedierte geeft zorg en stress, zo bleek uit het onderzoek.

(…)

Dit artikel schreef ik in het kader van ons onderzoek ‘Huren met kuren’, van De Balie Live Journalism. Lees hier het hele artikel in NRC. 

En hier de andere verhalen die ik schreef voor NRC.