In de media

Tv-interview: Over laatste ontwikkelingen Boko Haram

De Nigeriaanse Malala helpt meisjes in het door Boko Haram geteisterde noorden van Nigeria weer naar school. Ik zat aan tafel om de ontwikkelingen rondom (de nieuwe opmars) van Boko Haram te duiden. Kijk hier terug.

De Nieuwe Maan | 14 Dec 2018

Radio-interview - over de 'dood' van Shekau

Kort radio-interview Met het oog op morgen | Boko Haramleider Shekau zou dodelijk gewond zijn geraakt. Over zijn leiderschap, machtsstrijd, banden met Isis, en meer. Luister hier terug om 23.30u.

Met het oog op morgen | 23 Aug 2016

BNR Nieuwsradio: Over laatste ontwikkelingen Boko Haram

In dit radio-interview licht ik de laatste ontwikkelingen omtrent Boko Haram kort toe. Beluister hiervanaf 1.18 minuut.

BNR Nieuwsradio | 15 Aug 2016

Boko Haram is een veelkoppig monster

Deze week doken er opeens weer videobeelden van Boko Haram op, met daarin de ontvoerde Nigeriaanse schoolmeisjes van Chibok. Hun lot trekt wereldwijd de aandacht, maar geeft ook een eendimensionaal beeld van Boko Haram, betoog ik in dit interview in het Nederlands dagblad. Lees hier het hele artikel (tegen betaling).

Nederlands Dagblad | 18 Apr 2016

Radio-interview 'In de Platenkast van...'

In gesprek met journalist Pieter Tinbergen van het Amsterdamse radioprogramma 'In de Platenkast van...' in de SALTO Studio van Pakhuis de Zwijger. Over Boko Haram, Mali, ontwikkelingswerk en toekomstplannen, met muziek van de Malinese gitarist Djelimady Tounkara, de Duits-Nigeriaanse Nneka, reggaelegende Burning Spear en kippenvelcontrabassist Avishai Cohen. Beluister hier.

In de Platenkast van... | 24 Feb 2016

Boekrecensie: De dodelijkste terreurgroep ter wereld

'Hoewel Stravens waarschuwt dat informatie over Boko Haram schaars is, is ze erin geslaagd er een bijzonder lezenswaardig boek over te schrijven.' Recensie in Amnesty's maandblad Wordt Vervolgd.

Wordt Vervolgd | 27 Jan 2016

Interview op De Correspondent

Hoe werd Boko Haram zo groot en hoe kan ze bestreden worden? Gastcorrespondent Ellen Mangnus, werkzaam bij het KIT, interviewde me voor De Correspondent. Lees hier het hele interview.

De Correspondent | 07 Oct 2015

Boekrecensie NRC: Leven, wonen en slapen met Boko Haram

Een vergelijking tussen 'De opstand van Boko Haram' en 'Inside Nigeria's Unholy War' van journalist Mike Smith. 'Stravens toont zich een stuk bescheidener in haar boek. Beter dan Smith slaagt ze erin met haar schrijfstijl de lezer aan de hand te nemen tijdens haar verkenningsreizen langs de grenzen van het gebied van de ‘soldaten van Allah’. Mijn boek kreeg drie ballen, eentje meer dan Smith :-). Lees de recensie hier.

NRC | 11 Sep 2015

'Boko Haram moordt zoals we verlangen naar voedsel bereid met maggiblokjes'

'Hoewel journaliste Manon Stravens lang niet alle raadsels rond de islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft opgelost, brengt haar boek verheldering over deze religieuze sekte.' Boekrecensie door Hans Beerends voor Ravage Webzine. Lees de recensie hier.

Ravage Webzine | 11 Sep 2015

Radio-interview Dichtbij NL

Radio-interview over 'De opstand van Boko Haram'. Beluister hier.

NTR Dichtbij Nederland | 09 Sep 2015

Interview Brabants Dagblad: 'Westerse blinde vlek belichten'

Interview over werk, leven en boek. Lees hier bij Blendle.

Brabants Dagblad | 08 Sep 2015

Interview over vluchtelingencrisis

Kort interview over de vluchtelingen'crisis' voor de dagelijkse online nieuwsrubriek van De Volkskrant. Lees hier.

De Volkskrant | 03 Sep 2015

Radio-interview 'Met het oog op morgen'

Interview over het ontstaan van Boko Haram, de betekenis van 'boko' en de rekrutering van jongeren en meer uit mijn boek 'De opstand van Boko Haram', door Mieke van der Weij.

NOS Radio 1 Met het Oog op Morgen | 30 Aug 2015

Nieuwsuur: Een jaar na Rana Plaza

Op 24 april 2014 was het een jaar geleden dat in Bangladesh de kledingfabriek Rana Plaza instortte, met ruim 1100 doden tot gevolg. Voor vakblad voor ontwikkelingssamenwerking Vice Versa reisde ik in februari 2014 af naar Dhaka voor een reportage over de Bengaalse kledingindustrie. In deze aflevering word ik daarover geinterviewd.

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur | 22 Apr 2014

Boekrecensie: Hulpverlening in Mali

'Door de wijze waarop ze schrijft geeft zij de lezer een verhelderende blik over drijfveren, verborgen motieven en de overlevingskracht van armen en minder armen in West-Afrika. Bamako Bonjour! voor hen die verder willen en kunnen kijken dan beleidsnota’s. Boekrecensie 'Bamako Bonjour' voor Ravage-webzine. Lees hier.

Ravage Webzine | 09 Sep 2013

Boekrecensie Mondiaal Nieuws

'Bonjour Bamako! is een aanrader voor iedereen die op een verteerbare en toegankelijke manier inzicht wil krijgen in Mali en de regio, via verhalen uit een periode voordat de berichtgeving dichtslibde met militaire interventies, terroristen en islamisten. Ook voor zij die er niet vies van zijn om constructief en met humor mee na te denken over onze bijdrage aan de chaos en heropbouw.'

Belgische vakblad voor ontwikkelingssamenwerking MO* | 22 Aug 2013

Radio-interview met Bert Koenders over verkiezingen Mali

De Malinese presidentsverkiezingen van juli 2013 zijn de eerste sinds de staatsgreep van maart 2012. In deze uitzending ben ik samen met Bert Koenders, het voormalige hoofd van de VN-missie in Mali, in gesprek met presentator Max van Weezel over die stembusgang. Zie de aankondiging hier.

NOS Met het oog op morgen | 27 Jul 2013

Radio-interview: Vooruitblik verkiezingen Mali

'Dit weekend gaar Mali naar de stembus. De presidentsverkiezingen worden gehouden onder de druk van de internationale gemeenschap, die wil dat er snel een democratische regering komt na de staatsgreep van het leger in maart vorig jaar.' Radio-interview voor het KRO-programma Goedemorgen Nederland.

KRO Radio 1 Goedemorgen Nederland | 26 Jul 2013

Boekrecensie OneWorld: 'Manon in Mali'

'Ze was gewaarschuwd als blanke vrouw. Malinese mannen gedragen zich als muggen in het regenseizoen. Manon Stravens beschrijft vier jaar ontwikkelingswerk in de mannenwereld van Mali met humor en relativeringsvermogen. Ondertussen vertelt zij informatief en toegankelijk over hoe ICCO kleine boeren en bedrijven steunt.

OneWorld | 15 Jul 2013

Radio-interview samen met Malinese zangeres Rokia Traoré

Radio-reportage op het Amsterdam Roots Festival waar journalist Sam Jones de Malinese zangeres Rokia Traoré en mijzelf interviewt.

Radio 5 NTR Dichtbij Nederland | 10 Jul 2013

Boekrecensie AfrikaNieuws

'Stravens is niet het type contactgestoorde ontwikkelingswerker waar Theroux zo'n hekel aan heeft. Om het belang van ontwikkelingswerk aan te tonen, kunnen persoonlijke verslagen als deze van waarde zijn.' Lees hier.

AfrikaNieuws | 25 Jun 2013

Boekrecensie: Ontwikkelingswerk met hulp en humor

'Met humor, relativering en zelfspot neemt Stravens de lezer mee naar het volle leven van een ontwikkelingswerker in West-Afrika. Soms vertelt ze grote verhalen. Zoals dat van de Malinese katoenboeren, die geen kans maken op de wereldmarkt omdat Westerse subsidies de prijs drukken. Soms zijn het kleine vertellingen over het leven van alledag.'

My World, Platform voor actieve wereldburgers | 18 Jun 2013

Boekrecensie Brabants Dagblad

'Haar columns zijn altijd raak, vaak verhelderend, aandachtig en troostrijk, steeds geschreven met een snedige, vaardige pen door een hand die zij leidt met kennis van zaken, humor en relativeringsvermogen.'

Brabants Dagblad | 12 Jun 2013

Radio-interview IKON De Andere Wereld

'Stravens houdt van haar vak en gelooft in ontwikkelingssamenwerking. Toch schrijft ze kritisch over zichzelf en de hele ontwikkelingssector.' Radio-interview over het boek 'Bamako Bonjour'. Beluister hier.

Radio 5 IKON De Andere Wereld | 02 Jun 2013

Boekpresentatie Bamako Bonjour!

Tijdens een talkshow wordt niet alleen schrijfster Manon Stravens en haar boek voor het voetlicht gebracht, maar wordt ook dieper doorgesproken over berichtgeving over Afrika en over ontwikkelingssamenwerking. Wat voor soort verhalen slaan vandaag de dag wel en niet aan bij het Nederlandse lezerspubliek? Welke insteek en media-outlets moet je kiezen om mensen te bereiken? En wat wordt er zoal beweerd over ontwikkelingssamenwerking in de kranten en in het publieke debat?

Humanity House Den Haag | 29 May 2013

Radio-interview 'Met het oog op morgen'

Bamako Bonjour! zo heet het boek van Manon Stravens, over haar tijd als medewerker voor ontwikkelingsorganisatie ICCO in Mali. In het land brak een burgeroorlog uit. De Fransen stelden orde op zaken. Radio-interview met presentator Mieke van der Weij. Zie de aankondiging hier.

NOS Radio 1 Met het Oog op Morgen | 28 May 2013

Uit het voorwoord van 'Bamako Bonjour'

'Manon verstaat de kunst haar enthousiasme en ook haar twijfels over haar werk te beschrijven in een heel toegankelijke, vaak ook geestige stijl, waarbij haar innnemende zelfkritiek de krenten in de pap zijn.' Tony van der Meulen, voorzitter Stichting Lokaal Mondiaal, journalist/columnist/auteur.

Uit het boek Bamako Bonjour! | 23 May 2013