Boeken

De opstand van Boko Haram (2015)

'Stravens schreef een bijzonder lezenswaardig boek' (Wordt Vervolgd, 2016).

Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’Awati Wal-Jihad, bekend als Boko Haram, houdt Nigeria al jaren in de greep en heeft duizenden burgerdoden op haar kerfstok. Toch beginnen de internationale alarmbellen pas echt te rinkelen na de ontvoering van de 276 ‘Chibok-meisjes’ in 2014.

Beschreven als een radicale religieuze sekte, terreurorganisatie, criminele bende, sociale beweging en politiek instrument, weten we tot op heden weinig van Boko Haram.

Maar opererend in de ontvlammende Sahel, waar landsgrenzen niets voorstellen en waar ook Al Qaida en IS zich ophouden, is aandacht voor dit soort lokale bewegingen juist cruciaal. Hoe groeide een ideologische revolte uit tot een moordmachine? Wie zijn ze, wat willen ze, hoe opereren ze en hoe worden ze gefinancierd? En waarom kan Nigeria, de ‘Gigant van Afrika’, haar niet verslaan?

Het boek is voor € 12,00 exclusief verzendkosten bij mij te bestellen. Voor € 14.99 is het verkrijgbaar bij Uitgeverij Conserve, via bol.com en in verschillende boekhandels.

 

Bamako Bonjour! (2013)

'Haar columns zijn altijd raak, vaak verhelderend, aandachtig en troostrijk, steeds geschreven met een snedige, vaardige pen door een hand die zij leidt met kennis van zaken, humor en relativeringsvermogen.' (Brabants Dagblad, 2013)

'Dat is als het aanbieden van een biertje aan een alcoholist die heeft gezegd te willen stoppen', was de oprecht boze reactie van moeder Stravens, toen haar dochter Manon werd gevraagd om nog één contractverlenging bij te tekenen in Bamako.

Bamako Bonjour! gaat over het dagelijks leven en de volle werkweek van een jonge ontwikkelingswerker in Mali. Met humor, een kritische pen en veel bitterzoete glaasjes thee schetst Manon Stravens een tijdsbeeld van bijna vier jaar ontwikkelingssamenwerking uit het veld. Hoe gaat de 'principefundamentalist' om met pesterige politiemannen en het fenomeen huispersoneel? Hoe doet en beleeft ze haar werk in een tijd van kritische debatten en besneden budgetten binnen haar vakgebied? Ze doet verhaal over inspirerende heethoofden die ze tijdens haar dienstreizen ontmoet en kijkt voetbal met de familie van de Malinese sterspeler Seydou Keita. Ook worden de culturele kroontjes van Mali met een antropologisch oog bestudeerd.

Ondertussen raakt het land in een zware crisis en interveniëren de Franse troepen. Wat betekent dit voor het dagelijkse werk? Manon Stravens (35) woonde en werkte bijna vier jaar in Bamako (Mali) op het regiokantoor van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie ICCO. Als Program Officer was ze verantwoordelijk voor ontwikkelingsprogramma's in Kameroen, Ghana en Sierra Leone.

Het boek Bamako Bonjour! is voor 15 euro te bestellen bij Lokaal Mondiaal Publishers

 

Northern Ghana Life (2018)

Een prachtig fotoboek over het noorden van Ghana, met beelden gemaakt door onder meer Dennis Akuoku-Frimpong, Abdulai Adam, Peter DiCampo en Francis Kokoroko. De fotoseries maken korte metten met achterhaalde beelden over 'Afrika', als een donker continent geplaagd door oorlog, ziekte en hardnekkige tradities. Samen met Ellen Mangnus schreef ik de inleiding van dit boek.

Het boek kost € 29,95 en is te bestellen op Amazon en op de website van Noorderlicht.

Van schulden naar kansen - weten wat werkt (2021)

Het boek over de impact van vijf jaar armoede en schuldenbestrijding

Het lectoraat Armoede Interventies (Hogeschool van Amsterdam), Nationale-Nederlanden en Aegon voerden vijf jaar lang een programma uit gericht op het terugdringen van armoede en schulden. In totaal werden 85 lokale informele armoede- en schuldenprojecten ondersteund. Dit boek, waarin ik een hoofdstuk schreef, beschrijft de resultaten van dit onderzoek en zoekt antwoord op de vraag wat werkt voor wie.

Hoeveel huishoudens zijn er met het programma bereikt? Verbeterde de financiële zelfredzaamheid van de huishoudens? En wat zijn dan de succesfactoren van projecten en deelnemers? Met andere woorden: wat werkt er nu wel en niet in die projecten en wat kunnen al die andere honderden initiatieven in Nederland gericht op het tegengaan van armoede en schulden daarvan leren? Ook wordt beschreven wat de projecten toevoegen aan het gemeentelijk armoedebeleid en de formele schuldhulpverlening. Speciale aandacht gaat uit naar de rol van motivatie van deelnemers als succesfactor, het realiseren van duurzame gedragsverandering en sturing op output, outcome of impact van projecten.

Lees hier een samenvatting van het boek. Het is te koop bij reguliere en online boekwinkels.