Wordt Vervolgd | De Koninklijke Marechaussee mag mensen mede controleren op basis van huidskleur. Dat is verboden discriminatie en daar moet een einde aan komen, zeggen ngo’s en burgers die de marechaussee voor de rechter slepen. Op 15 juni begint de rechtszaak. ‘Het heeft geen zin te werken aan bewustwording bij ambtenaren als het beleid discriminatie toestaat.’

Het was vorig jaar september dat ze twee keer dezelfde vraag kreeg op Schiphol. Wat ze precies kwam doen. Eerst tijdens een paspoortcontrole direct uit het vliegtuig, daarna nog een keer bij de douane. ‘Ik woon hier en ga naar huis’, had Rubiën Vroom-Kalaykhan (52), terug van een vakantie op Curaçao, geantwoord aan de ambtenaar van de Koninklijke Marechaussee. Haar man, een witte Nederlander, kreeg geen vraag en kon meteen doorlopen.

De in Suriname geboren Vroom-Kalaykhan krijgt die vraag wel vaker op de luchthaven, al woont ze sinds haar 3e in Nederland. Ook werd eens bij het inchecken een belletje gepleegd om door te geven op welke vliegtuigstoel ze zat. Altijd alleen bij haar, niet bij haar gezin. Terwijl ze daar meestal niet bij stilstond (‘ik wilde gewoon naar huis’), viel het nu op, twee keer die vraag. Laten gaan, of er iets mee doen, vroeg ze zich nog dagen later af.

‘Ik was echt van de kaart, want wat anders dan mijn meisjesnaam en mijn huidskleur konden hierin een rol spelen? Het ging hier bovendien om een instantie, de Koninklijke Marechaussee. Dat is niet oké.’ Ze deed een melding bij antidiscriminatiebureau RADAR, dat samen met een aantal andere antidiscriminatiebureaus een meldpunt ‘etnisch profileren op luchthavens’ heeft ingesteld.

(…)

Lees hier het het hele achtergrondverhaal in Amnesty maandblad Wordt Vervolgd.

Dit artikel verscheen ook in OneWorld. Lees hier.