Het leger bleek een goede leerschool voor berggids en langlaufinstructeur Tania Noakes. Nu gidst ze het liefst mensen die geen ‘nanny’ op de berg nodig hebben. “Het leukste is als mensen iets bereiken waarvan ze niet wisten dat ze dat zouden kunnen.”

“Ik heb zeven paar langlaufski’s en drie paar alpiene ski’s. Niet echt een voorbeeld van duurzaamheid, hè”, zegt
Tania Noakes, in antwoord op mijn vraag hoeveel paar latten ze heeft. Ze haalt de langlaufski’s, waar ze deze zonnige
maandagmiddag op gaat staan, uit de rekken bij Maison Nordique, een langlaufinformatiecentrum in Chamonix. “Maar ik ben niet zo’n type dat elk jaar een nieuw paar nodig heeft.” De meeste van haar persoonlijke spullen staan in haar appartement in Cala Gonone in Sardinië. Noakes, professioneel berggidsen langlaufinstructeur, pendelt al een aantal jaar tussen ski-oord Chamonix en de warme oostkust van het Italiaanse eiland. Haar appartement in het centrum van Chamonix, in een prachtig statig pand aan de voet van de Mont Blanc, verhuurt ze in de maanden die ze er niet is. Een welkom extra inkomen in de afgelopen twee moeilijke coronajaren. Het werk trekt gelukkig weer aan, zo vertelt ze een dag eerder op
een druk terras in het centrum van het stadje. Britten – een belangrijke klantenkring voor Noakes – mogen Frankrijk weer in. De terrassen en restaurants zitten weer vol. Deze middag lopen de pittoreske straatjes vol met wintersporters, die aan hun après-ski gaan beginnen. Aan de voet van de Mont Blanc, die op dit uur goud kleurt, vloeit weer volop bier. Uit de boxen schalt muziek.

Lees het hele interview met langlaufinstructeur Tania Noakes in Hoogtelijn 3-2022.

Hoogtelijn is het blad van de Nederlandse bergsportvereniging (NKBV) en verschijnt vijf keer per jaar. Sinds november 2021 ben ik de redacteur van de grote interviewserie.

Beeld: Zoutfotografie.