De Zaak | Nieuwe huizen maken van huisafval. Het is de droom van Tom van Soest en Ward Massa (StoneCycling). Ze vonden in AVR een partner met slagkracht. Samen dragen ze hun steentje bij aan een duurzame toekomst.

Architecturale hoogstandjes uit huisafval. Als het aan de jongens van StoneCycling ligt, is de toekomstige baksteen gemaakt van afval, bouw- en sloopmateriaal, en straks ook huisafval. De stenen, waar de stukjes toiletpot, glas en dakpan nog in te traceren zijn, liggen uitgestald in een tot prachtig kantoorpand omgebouwde oude loods in Amsterdam-Noord. De bekende rode steen maakt plaats voor ‘nougat’, ‘truffel’, ‘caramel’, ‘zwarte peper’ en zo nog wat smaken van de huisgebakken “mooie sexy baksteen”, zegt zakelijk directeur en medeoprichter Ward Massa.

Eerste huis

Na de crisis zag oprichter Tom van Soest, afgestudeerd ontwerper, hoeveel gebouwen er onder de sloophamer gingen. Hij rekende uit dat er jaarlijks zo’n 25 miljoen ton materiaal vrijkomt, bestaande uit onder meer glas, beton, steenwol en keramiek. “Een van de grootste afvalstromen, die nu vooral worden verwerkt in wegen”, vertelt Ward. Dat heet downcycling, hergebruikt maar met waardevermindering. “Wij wilden er iets moois van maken.” Gebruik makend van machines en middelen van grote Nederlandse bedrijven, bakten ze de eerste stenen en bouwden ze het eerste huis in Rotterdam.

Lees hier het hele interview en de andere artikelen in de rubriek Samen Sterk van ondernemersblad De Zaak.