Bergbeklimmer en expeditieleider Ralf Dujmovits zit in de herfst van een indrukwekkende klimcarrière. Aan de keukentafel in zijn geboortedorp blikt hij terug op de lessen, risico’s en successen tijdens zijn tochten.
Een kwart van de woonkamer is een leeshoek. Een echte, met tot aan het plafond gevulde planken vol boeken. Een
pickel hangt boven de kachel. Oude heroïsche verhalen, boeken van grote klimmers als Diemberger en Bonington.
Boeken over Zuid-Amerika, waar zijn klimcarrière begon. Over Antarctica, waar hij zes keer kwam. ‘Een levensverzameling. Zo’n 85% gaat over de bergsport.’ Voor zijn neus ligt het boek Ich stand auf dem Everest van Edmund Hillary uit 1959. Dujmovits las het als jongetje, in de tijd dat zijn vader hem mee de bergen in nam.
In een leven van tientallen expedities naar de hoogste toppen komt Ralf Dujmovits (1961) graag weer terug in de heuvels van zijn geboortestadje Bühl, in het Zwarte Woud. ‘Boeken waren altijd belangrijk voor de voorbereiding van
expedities, toen internet nog niet zo wijdverbreid was. Ik deed veel onderzoek, las expeditierapporten en zocht klimmers op. Ik wilde leren van andermans ervaringen. Ook de slechte ervaringen. Waar gebeuren de ongelukken, wat zijn de gevaarlijkste stukken?’
Lees het hele interview met bergbeklimmer en expeditieleider Ralf Dujmovits in Hoogtelijn 4-2022.
Hoogtelijn is het blad van de Nederlandse bergsportvereniging (NKBV) en verschijnt vijf keer per jaar. Sinds november 2021 ben ik de redacteur van de grote interviewserie.
Beeld: Zoutfotografie.