Vice Versa | Zo overrompeld als Amsterdam door de aidsuitbraak begin jaren tachtig was, zo uitgekiend gaat de stad de ziekte sindsdien te lijf. Drie doorgewinterde aidsbestrijders van het eerste uur vertellen over de sleutels van het succes. En we zijn er nog niet.
Wat er in een half mensenleven valt te bereiken, is misschien nog wel het beste te duiden met de Nederlandse aanpak van de aidsepidemie. Ruim veertig jaar na de opname van de eerste patiënt in het AMC, kunnen mensen vandaag de dag oud worden met hiv. De behandeling van dagelijks handenvol pillen met talloze bijwerkingen zijn teruggebracht tot een pil per dag. De epidemie die begin jaren tachtig wild om zich heen greep in Amsterdam, is hier bijna de kop ingedrukt.
Dat heeft de stad te danken aan ‘de waaier aan test- en voorlichtingsmogelijkheden’, het ‘effectieve, toegankelijke en betrouwbare systeem van klinieken’ en de actieve betrokkenheid van de gemeenschap bij de aanpak. Zo valt te lezen in Global Aids Update 2017 van de Verenigde Naties.
Circa 94% van de hiv-patiënten in Amsterdam zijn gediagnosticeerd, daarvan is ruim 93% onder behandeling en 95% van hen kan het virus niet meer overdragen. Daarmee behoort Amsterdam samen met Melbourne tot de eerste steden ter wereld die de ’90-90-90’-doelen hebben gehaald, en inmiddels ruim voorbij gestreefd. Het aantal nieuwe diagnoses in Amsterdam halveerde in vijf jaar tijd van 320 in 2010 tot 162 in 2015.
De link naar het hele artikel op www.viceversaonline.nl volgt!