Pensioen Pro (Financieele Dagblad) – interview | Ondernemers in opkomende markten lopen met dollarleningen een fors wisselkoersrisico. Valutafonds The Currency Exchange Fund (TCX) maakt langlopende leningen in lokale valuta mogelijk.
Een bierbrouwer in Vietnam of een energieondernemer in Rwanda hebben weinig met elkaar gemeen. Behalve dat het verkrijgen van langlopend kapitaal voor hen, als ondernemer in een ontwikkelingsland, vaak een kopzorg is. Ze zijn aangewezen op een serie (te) korte kredieten van een lokale bank, of een buitenlandse kredietverstrekker die hen met de dollarlening ook het bijbehorende valutarisico op de schouders schuift. Een tienjarige lening in een lokale munt staat niet op het menu, want een buitenlandse bank brandt zich niet graag aan de grote koersschommelingen die de dong, de franc en andere lokale munten vertonen.
Koerswisselingen zijn het gevolg van handel, grondstofprijzen of bankbeleid. Een individuele ondernemer heeft daar geen invloed op. Waar goedboerende westerse ondernemers koersrisico’s zelf kunnen afdekken met termijncontracten of valutaopties, kan een onverzekerde, minder kapitaalkrachtige ondernemer in Afrika of Azië dat niet. Wisselkoersrisico’s afdekken op lokale muntjes kan niet op de financiële markt, maar is wel noodzakelijk, zegt Ruurd Brouwer, directeur van TCX, The Currency Exchange Fund in Amsterdam. ‘Want devalueert zijn munt in de looptijd van de lening, dan moet hij veel meer verdienen om te kunnen afbetalen. Hij steekt zich in de schulden, of hij begint er gewoon niet aan.’
Een interview met directeur Ruud Brouwer van TCX in Amsterdam. Lees hier verder tegen betaling.