Financieele Dagblad | Groeimarkt China profiteert van over elkaar buitelende westerse zuivelproducenten als FrieslandCampina.

FrieslandCampina is druk bezig de betrekkingen met China te verstevigen. De Nederlandse zuivelonderneming streeft de komende twee jaar naar het realiseren van €1 mrd omzet in de Volksrepubliek. Het bedrijf voert gesprekken met het Chinese zuivelconcern Huishan over een joint venture voor kindervoeding. In ruil voor die vaste voet aan de grond verwacht China dat de Nederlandse zuivelgigant kennis en technologie deelt. Het Aziatische land heeft die hulp ook hard nodig om de in diskrediet geraakte eigen zuivelindustrie een impuls te geven. Afgelopen november begon FrieslandCampina met de Wageningen Universiteit en een Chinese landbouwuniversiteit een kennis- en onderzoekscentrum in China om de logistieke zuivelketen te verbeteren.

FrieslandCampina is niet de enige die met hulp en investeringen inzet op een verbetering van de betrekkingen met het Aziatische land. ‘Grote Europese babymelkpoederfabrikanten duikelen over elkaar heen om joint ventures met Chinese leveranciers aan te gaan’, zegt Bob Gutjahr, directeur van Robin Food. Dit Nederlandse bedrijf is gespecialiseerd in zuigelingenvoeding en exporteert onder meer naar China. Zo gaat het Franse Danone een joint venture aan met de Chinese Mengniu Dairy Co. Daarnaast startte het Nieuw-Zeelandse concern Fonterra in maart van dit jaar een kennis- en onderzoekscentrum voor zuivel in Peking.

Zuivelgiganten kijken watertandend naar de grote Chinese markt. Met 1,4 miljard inwoners en een jaarlijkse economische groei van bijna 8%, zal het land de wereldzuivelvraag de komende tien jaar flink opstuwen. De Chinese vraag naar melk en (westerse) melkproducten is sinds 2008 verdrievoudigd en heeft de melkprijzen wereldwijd tot historische hoogten gebracht. En door verstedelijking, een opkomende middenklasse en de recente versoepeling van de eenkindpolitiek neemt de consumptie alleen maar verder toe, zeggen zuivelanalisten. China is de belangrijkste groeimarkt, die de te verwachten ‘melkbubbel’, als gevolg van het verdwijnen van de Europese melkquota maart volgend jaar, moet gaan absorberen. Cees ’t Hart, bestuursvoorzitter van FrieslandCampina en voorzitter van belangenorganisatie NZO, noemt China de ‘motor van onze ontwikkeling’.

Het hele artikel is hier tegen betaling te lezen.

Lees hier ook het bijbehorende voorpaginaverhaal ‘China remt zuivelimport af’.