Wordt Vervolgd | Meer dan drieduizend uitgeprocedeerde asielzoekers en mensen zonder verblijfsvergunning zitten vast in afwachting van hun uitzetting. Gevangenisachtige omstandigheden, isoleercellen en geboeid vervoer: het zijn buitenproportionele detentieomstandigheden voor mensen die geen crimineel zijn. ‘Ze komen er soms slechter uit dan toen ze erin gingen.’

Soesterberg – In de metershoge hekken van het vreemdelingendetentiecentrum Zeist, midden in de bossen van Soesterberg, hangen nog een paar verdroogde bloemen. Klaar om ververst te worden door het groepje betrokken burgers dat zich voor de ingang heeft verzameld. Het is de 151ste maandelijkse protestwake tegen de detentie van mensen zonder verblijfsvergunning en uitgeprocedeerde asielzoekers, en uit solidariteit met de gedetineerden.

Niet dat de gevangen vreemdelingen de dwarsfluitmuziek, zachte zang en vrijheidsteksten kunnen horen of zien. Daarvoor is de afstand te groot. ‘Maar ze weten dat we er staan’, zegt Corja Menken, voorzitter van de werkgroep van de Raad van Kerken, die de wakes sinds de Schipholbrand (2005, elf doden) organiseert. Ooit konden ze over de hekken roepen. ‘Dan werd er vanuit de cellen om hulp geroepen.’ Behalve de maandelijkse wakes is er ook een ‘potje’ voor kleinschalige hulp. Voor dozen fruit of lappen stof. Soms komt er dan een briefje volgekrabbeld met bedankjes in alle talen, via de geestelijk verzorgers, retour.

Lees hier de hele reportage op Amnesty maandblad Wordt Vervolgd