De Volkskrant | Het hele jaar vers, lokaal en onbespoten voedsel. Duurzame stadskwekerijen als GROWx zijn volgens directeur John Apesos de oplossing voor het wereldwijde voedseltekort.

‘Sorry, we werken hier niet met bestrijdingsmiddelen en jullie zitten nou eenmaal onder de beestjes.’ Ondernemer John Apesos, directeur van de Amsterdamse start-up GROWx, verontschuldigt zich voor de hygiënische kleding en de infectiezeep die de verslaggever moet gebruiken voor het betreden van de productiehal. In deze net geopende stadskwekerij op een Amsterdams bedrijventerrein is geen modder of mest te bekennen.

De computer bepaalt het klimaat. Zo kunnen we het hele jaar door leveren.

De klimaatcel, een gekoelde en brandschone container van circa 250 vierkante meter groot, staat vol metalen rekken met gestapelde rijen saladeplantjes en ontkiemende verse kruiden. Met ledverlichting en een mini-irrigatiesysteem worden de rode mosterd, minibieslook, paarse radijskiem en tientallen andere smaakvolle plantjes belicht en bewaterd. ‘De computer bepaalt het klimaat. Zo kunnen we het hele jaar door leveren’, zegt Apesos.

Voorlopig versiert dit groen vooral de gerechten in chique Amsterdamse restaurants. De voormalig leegstaande bedrijfshal heeft een productiecapaciteit voor circa 180 ton duurzaam geteelde groenten. Maar zover is GROWx nog niet. ‘Met de circa 100 soorten die we nu telen, zijn we een minikwekerij.’ Wekelijks levert de start-up circa 2.000 plantjes aan zo’n dertig klanten, waaronder The Duchess, Hotel Arena en het Conservatorium hotel.

Lees hier de hele repo in de Volkskrant.