Villamedia | Journalist Manon Stravens en fotograaf Roger Cremers worden door een voorbij­ganger gefilmd terwijl ze aan het werk zijn. Ze wor­den beschuldigd van het maken van fake news. Het filmpje komt online en gaat een eigen leven leiden op sociale media. En daar kun je als hoofdpersoon helemaal niets tegen doen. Een terugblik.

‘Kijk, gewoon een hele setting! Er wordt hier gedaan alsof Covid hélemaal ­gevaarlijk is. Totaal in scene gezet, op het Leidseplein in Amsterdam.’

De filmende voorbijganger draait de camera van zijn telefoon van de twee ambulance­medewerkers naar mij.

‘Welke krant?’
‘Dat ga ik niet zeggen.’
‘O dat ga je niet zeggen. Sta je hier lekker groot te doen. Gadverdamme joh. Nou, zo werkt het dus.’

Het is een zaterdagavond op het Leidseplein. Eind februari, ruim een uur voor de avondklok. Mijn artikel over het werk van Ambulance Amsterdam in coronatijd, voor de Amsterdam bijlage van NRC, was al bijna af. We moesten alleen nog even een foto maken. In het uitgaansgebied, waar de ambulance nu nauwelijks meer komt. En ik moest nog wat sfeer optekenen. Al met al een uurtje werk.

De ambulancewagen stond met ronkende motor voor de donkere terrassen paraat. Jongeren maakten een selfie met de hulpverleners. Fotograaf Roger Cremers stelde zijn camera in, en ik stond klaar met schriftje en opname­apparaat. Op het plein werd wat gekuierd, een maaltijd­bezorger fietste voorbij.

(…)

Lees hier de hele reconstructie in Villamedia, vakblad voor de journalistiek.