Trouw en Parool – reportage Niger | Straatarm Niger kan exploderende vluchtelingenstroom als gevolg van aanvallen van terreurgroep Boko Haram in buurland Nigeria niet meer aan.

Opeengepakt en omringd door hun kleine kinderen, zitten de Nigeriaanse vrouwen in een tent van een provisorisch opvangcentrum in Bosso, een zanderig grensdorp in het oosten van Niger. Ze zijn de nacht ervoor gevlucht, toen strijders van de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram hun dorp Malam Fatori, een paar kilometer over de grens, aanvielen. “Rond vier uur ’s middags kwamen ze met wel twintig auto’s en tientallen motoren, allemaal gewapend. Ze omsingelden ons dorp en vielen de militaire post aan. Toen we met de auto wilden vluchten, werd die ons afgenomen en moesten we te voet verder. We hebben de nacht in de paprikavelden doorgebracht. Alles hebben we achtergelaten.”
 
Het straatarme Niger kan de aanzwellende vluchtelingenstroom als gevolg van de terreurcampagne van Boko Haram in buurland Nigeria niet meer aan. Sinds de Nigeriaanse regering Boko Haram in mei 2013 officieel de oorlog verklaarde, voert ze de strijd op en nemen de aanvallen toe. Sindsdien wordt het zuidoosten van Niger met vluchtelingen overspoeld. Ruim 100.000 mensen hebben in de regio Diffa, waar Bosso onderdeel van uitmaakt, hun toevlucht gezocht. 
 
De hele reportage is hier te lezen.