De Volkskrant | De import van nuttige insecten in de EU is de afgelopen vijf jaar vervijfvoudigd en Nederland loopt daarin voorop. Roofmijten en sluipwespen zijn prima en biologisch verantwoorde ongediertebestrijders.

Springerige roofmijten en andere geleedpotigen krioelen in glazen bakjes. In een grotere bak schaart een kolonie hommels zich om hun koningin. Sluipwespen en andere natuurlijke vijanden van plaagdieren die groenten, bloemen en andere tuinbouwgewassen teisteren, zijn te zien op grote beeldschermen.

Dit bloeiende insectenleven speelt zich af bij Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs, de internationaal marktleider in biologische gewasbescherming. Commercieel directeur Henri Oosthoek geeft hoog op van de kwaliteiten van zijn veelpotige handelswaar. ‘Dit zijn nuttige insecten en mijten die we produceren en verhandelen in de strijd tegen plagen als spint, witte vlieg of luis.’ De hommels zijn nuttig om een andere reden: zij bestuiven de gewassen in de kassen.

55 miljard euro gaat er wereldwijd om in gewasbescherming. Slechts 2,7 miljard daarvan is biologisch.

De vraag naar roofmijten en sluipwespen die zich op het ongedierte in tuinderskassen storten stijgt, blijkt uit nieuwe CBS-cijfers. Het statistiekbureau rapporteert vandaag dat de import van nuttige insecten in de EU de afgelopen vijf jaar is vervijfvoudigd en dat Nederland daarin vooroploopt. Samen met België en Frankrijk is Nederland goed voor bijna 60 procent van de totale insectenimport in de EU. In de eerste helft van 2017 importeerde Nederland voor 8,2 miljoen euro aan levende insecten.

Het familiebedrijf in Berkel en Rodenrijs vaart er wel bij en dat is te zien. De kassen waar komkommerteler Jan Koppert in 1967 voor het eerst experimenteerde met hommels als alternatief voor de gifspuit zijn uitgegroeid tot een campusachtig complex met laboratoria en zelfgebouwde bioreactoren. Het bedrijf opent binnenkort een grote nieuwe productiehal voor de kweek van nuttige micro-organismen. In Mexico, Spanje en Brazilië heeft het onderzoekslocaties.

Lees hier de hele repo in de Volkskrant.