NRC | Koolmonoxidevergiftiging. Levensgevaarlijk zijn ze, die oude geisers die nog steeds in veel Amsterdamse keukens hangen. Maar verhuurders zien het niet als hun verantwoordelijkheid die apparaten te vervangen. Ondanks dat zo’n ding bij de onwetende huurder tot de dood kan leiden.

Het is donderdag 8 augustus 2019 als een 37-jarige vrouw in haar sociale huurwoning in Amsterdam-West een douche neemt. Ze wordt onwel, loopt naar haar slaapkamer en verliest het bewustzijn. Een dag later treffen haar ouders haar levenloos aan. Ze is overleden aan de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging, veroorzaakt door een kapotte keukengeiser. Na de dood van de vrouw zijn er in hetzelfde pand nog twee andere geisers onklaar gemaakt.

De beheerder van de woning, verhuurmakelaar Rappange, heeft zichzelf via het huurcontract volledig vrijgemaakt van elke verantwoordelijkheid voor deze open afvoerloze geiser. Geisers en gaskachels horen niet bij het gehuurde, zo is opgetekend. De huurster droeg dus zelf zorg voor zowel de veiligheid als het onderhoud van een apparaat, dat – zo blijkt – behoort tot de meest risicovolle verbrandingstoestellen als het gaat om koolmonoxidegevaar. Dit type geiser mag niet meer worden verkocht en de overheid zet in op vervanging ervan door bijvoorbeeld cv-ketels.

(…)

Dit artikel schreef ik in het kader van ons onderzoek ‘Huren met kuren’, van De Balie Live Journalism. N.a.v dit artikel zijn er Kamervragen gesteld en heeft Minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) aangegeven bereid te zijn onderzoek te doen. Lees hier het hele artikel in NRC.