Het Financieele Dagblad | Voor het FD belicht ik samen met collega-redacteuren vernieuwende en veelbelovende bedrijven die het de komende jaren gaan maken. Bewezen groeiers die slim inspelen op trends die de komende tien jaar cruciaal gaan zijn. Vind hier een link naar hun verhalen!

De afgelopen maanden heeft het Financieele Dagblad negen vernieuwende en veelbelovende bedrijven belicht. Met een nieuw product, dienst of technologie spelen ze handig in op ontwikkelingen die de komende tien jaar cruciaal gaan zijn. Ik coordineer(de) dat project.

De Nieuwe Kampioenen zijn innovatieve groeibedrijven met een blik over de grens. Met hun innovatie dagen ze concurrenten uit, zetten hun bedrijfstak op zijn kop en maken zichzelf onmisbaar. Kampioenkandidaten zijn de start-up fase voorbij. We belichten bewezen groeiers, geen beloften. Bedrijven die minstens € 25 mln omzet haalden in 2015 op basis van een innovatie, drie achtereenvolgende jaren omzetgroei draaiden en actief zijn buiten Nederland komen in aanmerking.

In een serie van negen journalistieke verhalen in de krant en op BNR-radio laat het FD zien wat hen succesvol maakt. Hoe hebben deze ondernemers hun innovatie kunnen ontwikkelen en op de markt weten te brengen? Welke slimme mix van mensen, middelen, investeringen en strategieën hebben ze daarvoor ingezet? Waar lopen ze in deze groeifase tegenaan? Hoe vaak en waarover zijn ze gestruikeld en weer opgestaan? Vier experts kozen de top drie.

Lees hier het openingsverhaal. De Nieuwe Kampioenen: Op zoek naar vernieuwende bedrijven voor wie Nederland te klein is. 

1. Biotechbedrijf Paques: ‘Elke twee weken komt er wel iemand met een bod’ – 4 april 2016

2. Hightechbedrijf Demcon: Bouwer robot-aap ontpopt zich als Twente’s hightech-trots – 11 april 2016

3. Eigenzinnig softwarebedrijf Afas: Winstmachine Afas gaat zijn eigen weg – 18 april 2016

4. Fintechbedrijf Backbase: Backbase moet bankieren leuk, makkelijk en intuitief maken: – 25 april 2016 

5. Biologisch gewasbeschermingsbedrijf Koppert Biological Systems: Koppert gaat met beestjes en microben de strijd aan met chemiereuzen – 2 mei 2016

6. Hightechbedrijf NTS-group: Machines die de natuurwetten tarten in snelheid en precisie – 8 mei 2016

7. Logistiekbedrijf Dynagroup: Reparateur groeit uit tot logistiek specialist – 17 mei 2016

8. Lasmachineproducent AWL Techniek: Met één automatisch lassysteem kan de klant wel veertig vaianten maken – 30 mei 2016

9. Papierkunstenaar Axxor: Met knip- en plakwerk maakt Axxor wel veertig varianten honingraat – 6 juni 2016

10. En de winnaar is… : Koppert Biological Systems – 1 juli 2016

Op 10 oktober was het slotevent waarbij we alle negen nog eens hebben uitgenodigd om een volle zaal met groeiondernemers een kijkje in hun keuken t geven. Mooi uitgetekend. Zie hier het verslag!

Verder schreef ik een aantal verhalen over de Onderzoek en Ontwikkeling, Jacht op talent, bedrijfsopvolging bij familiebedrijven, en terugblik op de ‘Nieuwe Kampioenen’ van 2015, Photanol, Optiqua en Priva.

Meer informatie en alle verhalen lees je hier.