De Volkskrant | Cosmetica zit vol met conserveermiddelen en chemische stoffen. Voor wie het liever natuurlijk houdt, zijn er inmiddels genoeg alternatieven. Bij The Ohm Collection kan smeren en poederen biologisch. 

Aluminium in je deodorant, tandpasta met plastic balletjes. Je moet maar weten wat je elke dag onder je oksels spuit of op je tandenborstel smeert. Cosmetica zitten vol met conserveermiddelen en chemische stoffen waarvan we niet precies weten hoe goed of slecht ze zijn. Vergroten parabenen nu wel of niet de kans op borstkanker? En vreet je zonnebrand het koraal in tropische oorden echt aan, of valt het mee? Schadelijk, zeggen verontruste wetenschappers. Volstrekt veilig, reageert de branche.

De jongens van The Ohm Collection, een jonge Nederlandse cosmeticalijn die deodorants en gezichtscrèmes maakt, nemen het zekere voor het onzekere. ‘De ingrediënten van onze producten moet je in principe kunnen eten’, vertelt Roel Holtland (27), productontwerper en medeoprichter. In hun kantoor in Haarlem staat hij naast een citroenboompje en een gardeniaplant. In miniflesjes zitten oliën, gemaakt van harsen, bloemen, bomen en noten uit de hele wereld. ‘Alles is echt, zo veel mogelijk wild geplukt en biologisch gecertificeerd’, zegt Holtland. ‘Niets wordt nagemaakt of aangevuld met goedkope mengmiddelen, waar de reguliere industrie zo goed in is’, vult Jonathan Berhani (27) aan, de commerciële man.

Pionieren
De twee twintigers begonnen eind 2013 op een ‘kruideniersmanier’ te pionieren met poederdeodorant. Voor een beginnend bedrijf is dat makkelijk, een droog product. ‘Met water wordt het productieproces al snel ingewikkelder’, zegt Holtland. In een minicleanroom met één blender op de begane grond maken ze maandelijks zo’n vierduizend poederdeo’s, van Fins zuiveringszout en geurige oliën. Gezichtscrèmes en zonnebrand laten ze maken door een bedrijfje in Kroatië, opgezet door een vrouw die allergisch werd van reguliere cosmetica.

Lees de hele reportage hier in de Volkskrant.